1'NCİ ARAMA TARAMA FİLOTİLLASI KOMODORLUĞU
VİZYON
1’inci Arama Tarama Filotillası Komodorluğu; başta Türkiye çevresi harekat alanlarında olmak üzere tüm dünya denizlerinde, her zaman en gelişmiş mayınlara karşı en etkili şekilde Mayın Karşı Tedbirleri harekatı icra edebilecekleri ileri teknolojiye sahip Mayın Karşı Tedbirleri platformlarına ve çağdaş teknolojiye haiz Mayın Karşı Tedbirleri gemilerini yüksek performansla kullanabilecek bilgi ve beceriyle donanmış moral/motivasyonu üst seviyede personele sahip olacaktır.
MİSYON
Türkiye çevresindeki harekat alanları İle Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu bölgelerde Mayın Karşı Tedbirleri Harekatı ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla, bağlısı Mayın Karşı Tedbirleri Gemilerini her an harbe hazır bulundurmak ve etkinlikle kullanılmasını sağlamaktır.
“A” SINIFI MAYIN AVLAMA GEMİLERİ
Mayın Avlama Gemileri projesi sözleşmesi 8 Aralık 1999 günü yürürlüğe girmiştir. İlk inşa edilen Aydın Sınıfı Mayın Avlama Gemisi olan TCG ALANYA (M-265) 08 Kasım 2000’de Abeking&Rasmussen Tersanesi, Bremen/AFC’de kızağa konmuş, , 21 Mart 2003’te suya indirilmiştir. 11 Temmuz 2005’de Türkiye’ye intikal eden TCG ALANYA 26 Temmuz 2005’de Dz.K.K.lığına katılmıştır.
İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilen TCG AMASRA 24 Ocak 2007, TCG AYVALIK 22 Haziran 2007, TCG AKÇAKOCA 24 Ocak 2008 tarihinde törenle sancak çekilerek Donanmamıza katılmıştır. TCG ANAMUR ve TCG AKÇAY ise müteakip yıllarda Donanmamıza katılacaktır.
“S” SINIFI MAYIN ARAMA-TARAMA GEMİLERİ
1965-1967 yıllarında ABD’den alınan “Yeni S” sınıfı Mayın Tarama gemileri TCG SİLİFKE (M-514), TCG SAROS (M-515), TCG SIĞACIK (M-516), TCG SAPANCA (M-517) ve TCG SARIYER (M-518) donanmamıza katılmıştır.
“Yeni S” sınıfı olarak isimlendirilen ABD yapımı Mayın Karşı Tedbirleri gemilerinin sancak çekme törenleri ABD’de icra edilmiş, yurda Türk personeli tarafından getirilmiştir.

2'NCİ ARAMA TARAMA FİLOTİLLASI KOMODORLUĞU
VİZYON
2'nci Arama Tarama Filotillası; en gelişmiş mayınlara karşı, en etkili şekilde Mayın Karşı Tedbirleri harekatı icra edilebilecek Mayın Karşı Tedbirleri platformlarını yüksek performansla kullanabilecek bilgi ve beceriyle donanmış, moral ve motivasyonu üst seviyede personele sahip olacaktır.
MİSYON
2'nci Arama Tarama Filotillası Komodorluğu bağlısı gemilerin harbe hazırlık seviyelerini yüksek seviyede idame etmek maksadıyla; personel moral ve motivasyonunu attırmak, gemi eğitimlerini ve gemilerde yapılacak bakım-tutum faaliyetlerini planlamak, icra ve kontrol etmektir.

“E” SINIFI MAYIN AVLAMA GEMİLERİ
TCG EDİNCİK 17 Temmuz 1998, TCG EDREMİT 28 Ağustos 1998, TCG ENEZ 02 Kasım 1998, TCG ERDEK 04 Aralık 1998, TCG ERDEMLİ ise 15 Ocak 1999’da BREST/FRANSA’da törenle sancak çekilerek Donanmamıza katılmıştır.

“F” SINIFI MAYIN ARAMA-TARAMA GEMİLERİ
1968 yılında ABD’den alınan F Sınıfı Mayın Tarama gemileri olarak TCG FOÇA (M-500), TCG FETHIYE (M-501), TCG FATSA (M-502) ve TCG FİNİKE (M-503) donanmamıza katılmıştır.
“F” sınıfı olarak isimlendirilen A.B.D. yapımı Mayın Karşı Tedbirleri gemilerinin sancak çekme törenleri ABD’de icra edilmiş olup, yurda Türk personeli tarafından getirilmiştir.

MAYIN HARBİ DESTEK MERKEZİ KOMUTANLIĞI
VİZYON
Mayın Harbi Destek Merkezi Komutanlığı, Mayın Filosu Komutanlığının bir unsuru olarak; Türkiye Cumhuriyeti mayın harbi unsurlarına eğitim ve teknik alanlarda en hızlı ve en doğru bilgileri sağlayacak tüm NATO bağlısı ülkelerin, eş komutanlıkları ile koordineli çalışarak benzerleri içinde örnek teşkil edecek bir konuma gelecektir.
MİSYON
Türk Deniz Kuvvetleri ve müttefik NATO ülkeleri mayın harbi faaliyetlerini desteklemek, yüzer unsurların mayın tehdidine karşı emniyetini arttırmak, Mayın Filosu Komutanlığı personeline eğitim desteği sağlamak maksadıyla; çağdaş teknolojiyi kullanarak mayın harbi konusunda bilgilerin ve gelişmelerin incelenmesi, toparlanması, derlenmesi ve dağıtılması faaliyetlerini yürütmektir.
MAYIN Harbi Destek Merkezi Komutanlığı, 2001 yılında hizmete giren Mayın Harbi Veri Merkezi, 2002 yılında teşkil edilen Mayın Harbi Eğitim Merkezi ve 2003 yılında hizmete giren Mayın Avlama Gemileri Sahil Simülatörü’nü bulunduracak şekilde oluşturulmuştur.
MAYIN Harbi Veri Merkezi
Mayın Filosu Komutanlığı bünyesinde bulunan Mayın Harbi Veri Merkezi 30 Temmuz 2001 tarihinden itibaren faaliyete geçmiş olup, bünyesindeki uzman personelle Mayın Harbi Destek Merkezi emrinde görev yapmaktadır.
Mayın Harbi Veri Merkezi, Mayın Harbi ile ilgili denizlerimize ait çevresel ve coğrafik bilgileri toplamak, değerlendirmek ve ihtiyaç duyulduğu anda bu bilgileri Mayın Karşı Tedbirleri gemilerine iletmek maksadıyla oluşturulmuş bir birimdir.
Mayın Harbi Veri Merkezi çalışmalarını Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı ile koordineli şekilde sürdürmektedir.
Mayın Harbi Veri Merkezinde zaman içerisinde arzu edilen Veri Tabanı oluştuğunda denizlerimizin dip profili, dip yapısı ve bitki örtüsü hakkında detaylı bilgiye sahip olunacak, denizlerimizde bulunan doğal ve yapay tüm cisimlerin mevkilerinin saptanması ve tanınması sağlanacaktır.
“AYDIN” SINIFI MAYIN AVLAMA GEMİLERİ SAHİL SİMÜLATÖRÜ

“AYDIN” sınıfı Mayın Avlama gemileri ile birlikte tedariği planlanan Mayın Avlama Gemileri Sahil Simülatörü 02 ARALIK 2003 tarihinde Mayın Filosu Komutanlığı bünyesinde hizmete girmiştir.
Söz konusu Mayın Avlama Gemileri Sahil Simülatörü halihazırda diğer ülkelerde kullanılan benzerlerine nazaran “ Benzetim Yapma " imkanı ile yüksek modern sistem ve cihazlardan oluşmaktadır. Simülatör, AYDIN Sınıfı gemilerde mevcut;
- Komuta Kontrol sistemini,
- Sonarı,
- Mayın İmha ve Teşhis Sistemini,
- Seyir yardımcılarını ve ,
- Oto pilot ve tahrik sistemini simüle edebilecektir.
Simülatörün hizmete girmesiyle; eğitimlerde süreklilik, denize çıkma mecburiyeti olmaksızın daha fazla personelle ve düşük maliyetle eğitim imkanı sağlanacaktır.
MAYIN Harbi Eğitim Merkezi

Mayın Filosu Bağlısı gemilerde görev yapan personele Mayın Harbine yönelik özel sistem ve cihazlar ile gemi eğitimleri vererek personelin eğitim seviyesini kısa sürede arzu edilen seviyeye getirmek maksadıyla oluşturulan Mayın Harbi Eğitim Merkezi 2002 yılında hizmete girmiştir.