Birliknet.com ®

Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: SURİYE  (Okunma Sayısı 995 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mg42
Bölüm Yöneticisi
*

Kıdem: 198

Kuvvet:

« Yanıtla #15 : Aralık 16, 2007, 02:25:23 ÖS »

İsrail- Arap savaşlarındaki Arap perişanlığının sebebi, aslında uçakların export versiyonu vs. olmasından ziyade, Rusların Arapları eğitmekteki isteksizliği ve güvensizliğidir. Arap pilotlar hiçbir zaman taktik uçuş açısından eğitime tabi tutulmamışlardır oysa İsrailli pilotlar hem USAF'tan gelen yahudi pilotlar hem de bizzat USAF'a giden IDF/IAF pilotları tarafından hava savaşının tüm incelikleri ve taktikleri konusunda eğitilmişlerdir. Hatta, özellikle 60'ların başında bu tutum öylesine açıktı ki, Ruslar kendi pilotlarıyla bazı önemli görevleri gerçekleştirme eğilimdeydiler, fakat bu tutum, meşhur Sina pususuyla sona ermiş ve danışman kisvesi altında olan Rus pilotlar süratle bölgeden çekilmiştir. Bu da Arapları taktik yönden İsrail'in çok gerisinde bırakmış, buna rağmen Arap pilotların arasından da Jet çağının hava aslarından bazıları çıkmayı başarabilmişlerdir (5 jet uçağı düşüen pilota hava ası denir.).

Şurası bir gerçektir ki, Rus silahları asla Batılı karşıtlarından daha üstün olamayacaklardır. Çünkü, her zaman ağza sakız olduğu üzere, Rus silahının özelliği, "Basit, dayanıklı ve ucuz" olasıdır.

Teknolojik avantaj her zaman Batı'nın elindedir. Fakat, Rus silahları her zaman piyasada pay bulacaktır, sebebi de yukarıda devamlı çiğnenen sakızda gizlidir. Burası kesindir, F-15ler, F-16'lar, Mirage'lar (F1, 2000, III vs...) Doğulu kountrpartlarına karşı muazzam bir "Kill Ratio"suna sahiptir ve bu da aradaki farkın bariz bir göstergesidir.

Demokrasi, iki kurtla bir kuzunun akşam yemeğinde ne yiyeceklerini tartışmasıdır!
Sergei
Kd. Albay
*

Kıdem: 150

Dünyaya Kazık Çaktım Duyulsun Adım

Kuvvet:

« Yanıtla #16 : Aralık 18, 2007, 02:46:38 ÖÖ »

Alıntı
Phoenix'in benzeri R-77 değil (o AMRAAM ile aynı klasman) R-33 (AA-9 Amos). Phoenix ve Amos bu iki füze de manevra kabiliyeti az, büyük ve değerli hedefleri uzaktan vurmak için dizayn edilmiştir = bombardıman uçakları - iri Strike uçakları - AWACSlar - kargo uçakları gibi... Avcıları vuramaması gayet normal.

İran - Irak savaşında Irak hava kuvvetlerinin belini büken neredeyse bu füze olmuştur. F-14 ve phoenix füzesi kombinasyonu 60 - 70 arası ırak avcı uçağı düşürmüştür.

14Sep80   F-14A   81TFS/TFB.8      AIM-54A   Su-20M                44FRS/IrAF (Noubar KIA)
17Sep80   F-14A   81TFS/TFB.8      AIM-54A   MiG-21MF   IrAF (pilot KIA)
17Sep80   F-14A   81TFS/TFB.8      AIM-54A   MiG-21MF   IrAF (miss)
23Sep80   F-14A   81TFS/TFB.8      AIM-54A   MiG-21RF                1FRS/IrAF
23Sep80   F-14A   81TFS/TFB.8      AIM-54A   MiG-23MS   39FS/IrAF
24Sep80   F-14A   81TFS/TFB.8      AIM-54A   MiG-21MF    IrAF
Diye uzar gider bu liste. Ama radar güdümlü füzelerin ıskaladığı zamanlarda var. Dediğim gibi 1999 da 3 adet ıska.

Madem uçak radarları hakkında araştırma yapıyorsunuz, çok iyi biliyorsunuz ki  İsrail tarafından F4 lerimize yerleştirilen ELTA radarı SAR/GMTI modu sayesinde yeryüzünün yüksek çözünürlüklü sayısal haritası çıkarılarak düşmanın tank, ZPT, zırhlı araç, top, uçaksavar sistemi, vs. vs. her türlü tesis; denizdeki her türlü platform hedef büyüklüğüne bağlı olarak 0-140 km mesafeden görüntüleyebilmekte. Haliyle mantıken düşündüğümüz zaman İsrail' in zaten mükemmel bir uçak olan F-15 e takılı AGP-70 radarının geliştirdiğini düşünebiliriz. Yani Mig-31 in yine pek şansı yok bana göre.

* the human whose name is written in this note shall die.
* this note will not take effect unless the writer has the subject's face in their mind when writing his/her name. therefore, people sharing the same name will not be affected.
* if the cause of death is written within 40 seconds of writing the subject's name, it will happen.
* if the cause of death is not specified, the subject will simply die of a heart attack.
* after writing the cause of death, the details of the death should be written in the next 6 minutes and 40 seconds.
Türker
Kd. Albay
*

Kıdem: 311

Kuvvet:

« Yanıtla #17 : Aralık 18, 2007, 06:18:53 ÖÖ »

Pek çok etken bir füzenin vurup vuramayacağını belirleyebilir:

- Pilot o füzeden haberdar mı? Uçaktaki ekipmanlar vs...

- Pilot kaçınma manevraları uyguladı mı - zamanlama ve icrası - pilot kabiliyeti.

Phoenix'in bütün hava zaferleri İran Hava Kuvvetleri altında (test atışları hariç). Bunların çoğu İran-Irak savaş sırasında dediğiniz gibi. Gerçi bu konuda Phoenix'in kullanıldığı veya kullanılmadığı yönünde değişik görüşler var fakat kabul gören kullanıldığı ve oldukça fazla hava zaferine imza attığı. Pek çok da değişik avcı - bombardıman uçaklarına karşı zaferleri.

Benim belirttiğim ise ne için dizayn edildiği. Tasarlandığı görevin ne olduğu. Fakat bu füzeyi istediğiniz hava hedefine karşı kullanamayacağınız manasına gelmez, dizayn edildiği maksat haricinde de kullanıldı İran-Irak savaşında. Ve avcılar da vurdu. Fakat bu yukarıda bahsettiğim kriterlerle de alakalı. Zira şu örnekleri vermek istiyorum;

Alıntı
On same day, another MiG-25RB was shot down on extremely hard conditions. The MiG-25 was approaching fast and was already within 113 km, yet the F-14 RIO was unable to acquire the target. A positive lock on was made on distance of only 70 km, almost inside the minimum range. A single AIM-54 was launched in snap-up engagement mode at 64 km. The missile worked perfectly and the MiG was downed.

Alıntı
On 20th February 1987 an F-4 lured Iraqi strike force into a trap, which was snapped by two F-14s of 81st TFS. A AIM-54 was launched at very long range, hitting the lead Mirage flown by IrAF Brig. General Hekmat Abdul-Qadr. The Iranian listening posts recorded the leader of the accompanying Su-22 flight scream "F-Arba-Ashara! Yalla! Yalla!", with the seven remaining fighters turning and fleeing. In English the leader had called "F-14! Run! Run!"

Alıntı
During late 1987 Soviet Union supplied Iraq with MiG-25BM "Wild Weasel" aircraft. The planes tested the ECM systems against Iranian Tomcats and attacked Iranian targets with new anti-radar weapons. The MiG-25BMs proved they could operate with impunity at up to 69,000 ft, until on the night of 11th November a MiG-25BM was intercepted by an F-14. The Tomcat fired a single AIM-54 in Home-On-Mode. The missile guided flawlessly but failed to detonate. Yet, the missile clipped the MiG-25's fin and forced the pilot to bail out.

Bu üç örneği bahsettiğim kriterlere örnek olarak verdim, nedir o? Pilotların kalitesizliği. Bu üç örnekte de Irak pilotlarının o dönemde kalitesiz ve daha doğrusu - kullandığı uçağın kapasitelerini, hava savaşı taktiklerini yeterince kavrayamadığı görülmektedir. Tabii bunu bütün Irak pilotları için söylemek de yanlış, zira F-14 düşürmüş pilotlar da var. Fakat genel oranda İran pilotlarının Irak pilotlarından (o dönem için) daha kalitesiz olduğunu görüyoruz.

Mesela bu üç örneği inceleyelim, 1.) şimdi son anda sert-g ve chaff atma kombinasyonunu bir yana bırakalım burda Irak pilotunun tek yapması gereken uçağı ters yöne çevirip tam gaz gitmek olacaktı, füze yetişemeyecekti. Bu kadar basit bir hesaplama düşünülememiş. 2.) F-14 kaçın kaçın diye bağırılması - gayet çocukça - nerede askeri jargon, eskort görevinde kaçanı kovalamak da ayrı hata 3.) Pilot - HOJ (home on jamming) diye bir füze fırlatma metodu olduğundan habersiz olarak F-14e sokuluyor.

Yani özet olarak AIM-54 görüldüğü gibi avcıları düşürmek için de kulanılabilir, bahsettiğimiz kriterlere göre başarılı da olabilir. Fakat eğer hem pilotlar eğitimli ve kabliyetli ve hem de uçaklar çevik (yüksek G manevra kabiliyeti, yüksek güç/ağırlık oranı, vs...) ise bir AIM-54den kaçınmak çok zor değil. Zira aynı savaşta azımsanmayacak kadar da AIM-54 ıskalaması olduğu söylenir. Hatta Amerikan F-14lerinin 1999daki bu olayı da buna örnek.

---------------------------------

APG-70'i geliştirdiğine dair bir haber bugüne kadar çıkmadı. Böyle şeyler duyulur zira ufak tefek çocuk oyuncağı şeyler değil, mesela İsrail'in F-15ler üzerindeki diğer modifikasyonları tek tek bilinir. Zaten APG-70 dediğimiz gibi eski bir radar - hava-hava kabiliyetini arttırmak nereye kadar? APG-70'in esas + özellikleri hava-yer kabiliyetinde. Zaten İsrail F-15I ları da F-15E ler gibi Strike rolünü icra edebilecek kapasitede. Sonuç olarak dediğimiz gibi zaten böyle birşey yok.

Ben hiç şansı yok tarzı ibareleri ciddiye almam. Oranlar vardır - %50-%50, %30-%60, ha hiç şansı yok, kesin yener vs.. denebilmesi için mesela kabiliyetler arasında uçurum olmalı.

Bugün bırakın F-15i F-22 için bile tek rakip tartışması Mig-31 üzerine.

Hava savaşları günümüzde artık illa ki BVR ağırlıklı-öncelikli olarak planlanıyor. BVR demek = Önce gör, görülme ve önce vur, vurulma demek. Yani BVR şu temel etkenler üzerinde dönüyor = Füze menzili, radar etkinliği, RCS, füze manevra kabiliyeti, uçak hızı, uçak manevra kabiliyeti... Koyu ile belirttiklerim en önemlileri.

Gövdesi kocaman RCS üreten F-15 yani Mig-31in televizyon istasyonu gibi yayın yapan radarında 200 km.den sırıtacak olan F-15 (bunun F-15in radarı ile alakası yok, kendi RCS değeri ile alakası var). F-15de Mig-31i belli bir mesafeden sonra görecek... Bu ikisi birbirlerine yaklaşmaya başladılar. O zaman kural 2) En uzun mesafeden ateşleyip vuran kazanır. O zaman gördüğünüz gibi iş silahta bitiyor. Kimin füzesi iyiyse o kazanır.

Kiminki iyi? Söylemiştik, R-77 AMRAAM'dan daha iyi. R-33 çok çok daha fazla menzilli zaten. O zaman Mig-31 ile F-15 karşılaştığında kim daha fazla avantajlı? Mig-31. Peki bu kesin yener - hiç şansı yok mu sayılır? Hayır. Daha avantajlı dedik. Gerisi hava çatışmaları taktiklerine kalıyor.

Peki bu hangi Mig-31? Rus Mig-31i. Peki Suriye Mig-31E için durum nedir? Bakalım silahlara. AMRAAM vs... R-27 (Suriyede R-77 ve R-33 henüz yok). Hangisi daha avantajlı? İsrail daha avantajlı bence, çünkü R-27 aktif at ve unut değildir, kaçınmak daha kolaydır yarı-aktif füzelerden ama T veya ET versiyonları varsa tabii durum değişir, menzil olarak da hemen hemen eşit sayılırlar (versiyonlarına göre değişir, incelemek lazım) fakat Mig-31 daha hızlı olduğu için F-15 pilotu füzenin hedefe varmasını garanti etmek için (hedefin ters yön son hız kaçması durumunda) Mig-31e nazaran daha yakından ateşleyecektir.

Yani sonuç olarak farazi F-15 vs.. Mig-31E senaryosunda İsrail daha avantajlı gibi... Fakat bu o onu ezer hiç şansı yok gibi bir %90dan büyük hava-hava oranı demek değil. Ve zaten böyle bir durum olsa bile, bunun radarla ve APG-70 ile bir alakası yok, F-15in radarının, Mig-31 kendisine füze atma menziline geldiğinde, Mig-31i görüp kilitleyecek menzili zaten şu anda da var.
tahahoski
Asteğmen
*

Kıdem: 5

Kuvvet:

« Yanıtla #18 : Şubat 04, 2008, 03:51:10 ÖÖ »

AZda olsa olması gerek dostumuz görünüyor.
7.62
Yüzbaşı
*

Kıdem: 22

Kuvvet:

« Yanıtla #19 : Temmuz 15, 2008, 02:34:37 ÖS »

adamların orduları güçleniyor.......dikkat etmek lazım...

Askeri Bölümler Yönetmeliğine uymadığınız için - 3 kıdem ceza puanı aldınız.
İkinci tekrarında -10 ,
Üçüncü tekrarında -30 kıdem ceza puanı alacaksınız.
Dördüncü ve son tekrarınızda haber verilmeksizin 30 günden az olmamak koşulu ile
Askeri Bölümlere Girişiniz İptal Edilecektir.

« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2008, 07:37:09 ÖS Gönderen: Nene Hatun » Logged
kalaşnikovnişancısı
-UYARI-
Yüzbaşı
*

Kıdem: 21

Kuvvet:

« Yanıtla #20 : Temmuz 19, 2008, 03:39:45 ÖS »

Suriye israil' le kapışırsa sadece yazık olur... Ama suriye' ye yazık olur ( tabi İran' ın işe karışmadığını düşünürsek....)
Gerçi onların bile helikopterleri bizimkinden fazla
Ama suriye her geçen gün daha çok silahlanıyor.böyle giderse israile yazık olacak düşmanı çok.

Orijinal Laz
En sevdiğim yemek laz böreği
Rize benim memleketim
Rize/Fındıklı 
Sarı oğlu Mustafa
Mustafa Sarı
Sergei
Kd. Albay
*

Kuvvet:

« Yanıtla #21 : Temmuz 19, 2008, 05:16:37 ÖS »

Ama suriye her geçen gün daha çok silahlanıyor.böyle giderse israile yazık olacak düşmanı çok.
Suriye istediği kadar silahlansın tabiri caizse Suriye' den cacık olmaz. İsrail' in düşmanı çok ama silahı da çok. İsrail' in en güçsüz zamanında bütün arap ırkı bir oldu yine yenemediler. Şu saatten sonra yine yenemezler.

* this note will not take effect unless the writer has the subject's face in their mind when writing his/her name. therefore, people sharing the same name will not be affected.
* if the cause of death is written within 40 seconds of writing the subject's name, it will happen.
* if the cause of death is not specified, the subject will simply die of a heart attack.
* after writing the cause of death, the details of the death should be written in the next 6 minutes and 40 seconds.
kalaşnikovnişancısı
-UYARI-
Yüzbaşı
*

Kuvvet:

« Yanıtla #22 : Temmuz 19, 2008, 05:34:41 ÖS »

Suriye istediği kadar silahlansın tabiri caizse Suriye' den cacık olmaz. İsrail' in düşmanı çok ama silahı da çok. İsrail' in en güçsüz zamanında bütün arap ırkı bir oldu yine yenemediler. Şu saatten sonra yine yenemezler.
Arap ırkı yenemese bile  savaşta suriye irana destek olup tek bir cephe açsa bile yararlılık gösterir.ama esas olarak iran yok edecek israil belasını

Orijinal Laz
Rize benim memleketim
Rize/Fındıklı 
Sarı oğlu Mustafa
Mustafa Sarı
Sergei
Kd. Albay
*

Kuvvet:

« Yanıtla #23 : Temmuz 19, 2008, 05:40:19 ÖS »

Arap ırkı yenemese bile  savaşta suriye irana destek olup tek bir cephe açsa bile yararlılık gösterir.ama esas olarak iran yok edecek israil belasını
İran neyle yok edicek israil belasını?

kalaşnikovnişancısı
-UYARI-
Yüzbaşı
*

Kuvvet:

« Yanıtla #24 : Temmuz 19, 2008, 05:49:36 ÖS »

İran kocaman bir ülke tükürüğüyle bile israili boğar.silahları yerli üretim olduğu için savaşta sorun yaşamaz.toprakları geniş olduğu için savaştan göreceği zarar azalır.hava savunması kuvvetli.radara yakalanmayan balistik füzeleri var.tabi bu saydığım silahlar israildede var ama israilin toprak genişliği ve nüfus fazlalığı gibi avantajları yok.

Orijinal Laz
Rize benim memleketim
Rize/Fındıklı 
Sarı oğlu Mustafa
Mustafa Sarı
Sergei
Kd. Albay
*

Kuvvet:

« Yanıtla #25 : Temmuz 19, 2008, 06:04:40 ÖS »

Eğer iran israili tükrüğüyle boğabilecek olsaydı çoktan boğardı. Ayrıca nüfus fazlalığının savaşta ki avantajı çok çok çok eskide kaldı. Bildiğim kadarıyla iran' ın hava savunma sistemleri suriyenin ki ile aynı sayılabilecek düzeyde hepsi rus sistemleri kullanıyor. İsrail F-15 ile suriye hava savunmasını deldi. ( sınırlarımızdan içeri yakıt tankı düşmesi olayı ) Yani iran hava savunması da delinebilir.... 
Herşeyden geçtim İran, İsrail' in F-15 lerini neyle durduracak?

kalaşnikovnişancısı
-UYARI-
Yüzbaşı
*

Kuvvet:

« Yanıtla #26 : Temmuz 19, 2008, 06:19:16 ÖS »

Eğer iran israili tükrüğüyle boğabilecek olsaydı çoktan boğardı. Ayrıca nüfus fazlalığının savaşta ki avantajı çok çok çok eskide kaldı. Bildiğim kadarıyla iran' ın hava savunma sistemleri suriyenin ki ile aynı sayılabilecek düzeyde hepsi rus sistemleri kullanıyor. İsrail F-15 ile suriye hava savunmasını deldi. ( sınırlarımızdan içeri yakıt tankı düşmesi olayı ) Yani iran hava savunması da delinebilir.... 
Halen daha asker fazlalığı savaşta önemlidir.iran israilin 10 katı asker sayısıyla savaşa girecek.bu askerleri iyi kötü teçhizatla donatacak bu yüzden nüfus hala daha savaşta etkilidir.iranın rus hava savunma sistemleri kullandığı doğru fakat suriye ile aynı seviyede değil sanıldığından daha güçlü zaten sistem sayısı ve niteliği bakımından suriyeden çok daha fazla.işte f15 leri bu güçlü hava savunmayla durduracak en azından kendi topraklarında f15ler iranı tehdit edemeyecek.s300leri koruyan tor m1 leri var. anti radar füzelerine karşı.iran herşeyi düşünüp hesaplamış ve ona göre silahlanmış.

Orijinal Laz
Rize benim memleketim
Rize/Fındıklı 
Sarı oğlu Mustafa
Mustafa Sarı
Onegin
Üsteğmen
*

Kıdem: 6

Kuvvet:

« Yanıtla #27 : Temmuz 19, 2008, 06:29:44 ÖS »

İran Rusya'dan S-400 almak üzere. Bu sorunuza yanıt olabilir mi?

İşin sanatı ara adam olmaktır.
İnsanları buluşturmak...
BLACKEAGLE
Genel Muhabbet
Bölüm Sorumlusu
*

Kıdem: 92

- 1283... - İÇİMİZDE!

Kuvvet:

« Yanıtla #28 : Temmuz 22, 2008, 11:37:14 ÖS »

Bence olamaz, başka bir konuda da belirtmiştim.Hava savunma sadece füzelerle olacak bir şey değildir.Uçaklarınızla doğru dürüst karşılayamıyorsanız, şansınız yok demektir.Füzeler çok başarılı füzeler olabilir.Ama sonuçta aradan bir uçak sıyrılıp görevini yerine getirecektir. (Hele bahsedilen ülkeler dünyanın en gelişmiş filolarına sahipse - ne yazık ki )

Eğer 9 canlı olsaydın,
  En çok 8 kez kaçabilirdin ölümden.
    Bil ki 7 düvele sultan olsan dahi,
      Yerin 6 mekan olacak sana.
        En fazla 5 metre kumaş götürebileceksin,
        Kapatacaksın 4 açsan da gözünü,
      Bu dünya 3 günlük dünya...
    Azrailin yanında 2 kat olup yalvarsan da nafile,
  Elbet 1 gün öleceksin.
O zaman herşey 0 dan başlayacak....

» BŁącĶ ΣągĻέ «

KuzeyKurt
Kurultay 9
Kd. Yarbay
*

Kıdem: 84

Kuvvet:

« Yanıtla #29 : Temmuz 22, 2008, 11:39:40 ÖS »

Arkadaşlar.. dün berberde haberlerde dinledim.... İsrailde Tersine göç başlamış... İsrailliler başta amerikaya olmak üzere artık terse göş etmeye başlamışlar?

Ne oldu Yahudi masalları artık Yahudileridemi inandıramıyor?

ATAM SEN RAHAT UYU !
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Bu Sayfa 0.092 Saniyede 22 Sorgu ile Oluşturuldu